Het is momenteel een uitstekende tijd om een Ilex crenata haag aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.3
4.6/5

Zelf Ilex crenata stekken

Ilex crenata 'Caroline Upright' plant

Een Ilex crenata stekken? Door de juiste tips op te volgen kan dit. Er is natuurlijk niets mooier dan een plant zelf te vermeerderen. Een Ilex crenata is een prachtige sierheester waarvan u nooit genoeg krijgt. De winterharde, groenblijvende plant doet het uitstekend als haagplant. Maar het laat zich ook in iedere gewenste vorm snoeien. In de bloeiperiode, het voorjaar, verschijnen er kleinschalige witte bloemetjes aan de Ilex crenata. Daarna komen er kleine zwarte besjes aan. Deze zijn overigens niet eetbaar, dus oppassen met huisdieren en kleine kinderen. De Nederlandse benaming voor een Ilex crenata is Japanse hulst.

Plan van aanpak om de Ilex te vermeerderen

Zet schone potten gevuld met zaai- en stekgrond klaar
Knip de topscheuten van de Ilex af op ongeveer 15 tot 20 cm
Haal de onderste blaadjes weg
Plaats de stekjes in de potten
Breng plastic folie over de pot aan
Plaats de potten op een beschutte maar lichte plek
Bevocht de stekjes voldoende, voorkom echter dat de grond te nat of te droog is

Rododendrongrond voor de Ilex Crenata

Om de Ilex Crenata optimaal te laten groeien is het van belang om voor een goede bodemconditie te zorgen. Gebruik hiervoor bij voorkeur rododendrongrond of hortensiagrond voor de Ilex. De Ilex zal hierop over het algemeen goed groeien.

Topscheuten knippen

Als u de scheuten wilt knippen, kijkt u naar de plek waar de meeste jonge topscheuten zijn bijgegroeid. Knip de jonge topscheuten op ongeveer 15 tot 20 cm af. Gebruik hiervoor een schone en scherpe snoeischaar. Zo voorkomt u dat u de scheuten beschadigd.

Plaats de Ilex in zaaipotten

De beste plek om Ilex stekjes te plaatsen is in zaaipotten. Plaats de zaaipotten in de vensterbank of een kas. Hier staan de stekjes beschut, maar worden ze wel voorzien van voldoende zonlicht. Als u geen kas heeft, kunt u ook wat plasticfolie over de pot plaatsen. Op deze manier creëert u uw eigen kas.

Bevochtigen van de Ilex stekjes

De Ilex stekjes mogen niet te vochtig worden. Hierdoor kan de aarde aan schimmelen. Als de stekjes te droog zijn, kunnen ze uitdrogen. Voorkom dus dat de stekjes te nat of te droog zijn en bevochtig de grond regelmatig met een plantenspuit.

De Ilex crenata is eenvoudig te vermeerderen

De Ilex crenata haagplant is een uitstekende vervanger voor de alom bekende buxus. Alleen van dichtbij wordt het verschil tussen beide planten waargenomen. Maar in tegenstelling tot de buxus is de Ilex crenata niet gevoelig voor de buxusmot en buxusrups. De buxus heeft daar de laatste jaren sterk onder te lijden. Daarom wordt de Ilex crenata steeds populairder om de plaats van deze plant in te nemen. De Ilex crenata kan het beste in het najaar gestekt worden. Zoek daarvoor jonge topscheuten uit en knip deze op een lengte van zo’n 15 tot 20 centimeter af. Verwijder van deze scheuten de onderste blaadjes, net zoals gedaan wordt bij snijbloemen die in het water worden geplaatst. Zet de stekken in schone potten die gevuld zijn met speciale zaai- en stekgrond. Deze is onder andere bij tuincentra en diverse bouwmarkten te koop.

Ilex crenata stekken op een beschutte plaats

Plaats de potten waarin de Ilex crenata stekken staan op een beschutte, lichte plek. Zorg dat de grond gedurende de tijd dat ze in de potten staan voldoende vochtig blijft meer niet té nat. De aarde kan dan gaan schimmelen. Om het proces van wortels vormen op gang te helpen kan de pot de eerste tijd afgedekt worden met plastic folie. Ook dan blijft het zaak om de grond vochtig te houden. Dit gaat overigens ook prima met een plantenspuit. Als de stek voldoende is gegroeid en wortels heeft kan het in het opvolgende voorjaar in de volle grond worden overgepoot. Door deze tips te volgen is het helemaal niet moeilijk om zelf Ilex crenata te stekken!

Facebook
Twitter
Pinterest

Topkwaliteit voor de laagste prijs

Bent u op zoek naar een Japanse hulst die er voor lange tijd prachtig bij zal staan? Kies dan voor onze haagplanten!