Zelf Ilex crenata stekken

Ilex crenata 'Caroline Upright' plant

Een Ilex crenata stekken? Door de juiste tips op te volgen kan dit. Er is natuurlijk niets mooier dan een plant zelf te vermeerderen. Een Ilex crenata is een prachtige sierheester waarvan u nooit genoeg krijgt. De winterharde, groenblijvende plant doet het uitstekend als haagplant. Maar het laat zich ook in iedere gewenste vorm snoeien. In de bloeiperiode, het voorjaar, verschijnen er kleinschalige witte bloemetjes aan de Ilex crenata. Daarna komen er kleine zwarte besjes aan. Deze zijn overigens niet eetbaar, dus oppassen met huisdieren en kleine kinderen. De Nederlandse benaming voor een Ilex crenata is Japanse hulst.

De Ilex crenata is eenvoudig te vermeerderen

De Ilex crenata haagplant is een uitstekende vervanger voor de alom bekende buxus. Alleen van dichtbij wordt het verschil tussen beide planten waargenomen. Maar in tegenstelling tot de buxus is de Ilex crenata niet gevoelig voor diverse schimmelsoorten en ongedierte. De buxus heeft daar de laatste jaren sterk onder te lijden. Daarom wordt de Ilex crenata steeds populairder om de plaats van deze plant in te nemen. De Ilex crenata kan het beste in het najaar gestekt worden. Zoek daarvoor jonge topscheuten uit en knip deze op een lengte van zo’n 15 tot 20 centimeter af. Verwijder van deze scheuten de onderste blaadjes, net zoals gedaan wordt bij snijbloemen die in het water worden geplaatst. Zet de stekken in schone potten die gevuld zijn met speciale zaai- en stekgrond. Deze is onder andere bij tuincentra en diverse bouwmarkten te koop.

Ilex crenata stekken op een beschutte plaats

Plaats de potten waarin de Ilex crenata stekken staan op een beschutte, lichte plek. Zorg dat de grond gedurende de tijd dat ze in de potten staan voldoende vochtig blijft meer niet té nat. De aarde kan dan gaan schimmelen. Om het proces van wortels vormen op gang te helpen kan de pot de eerste tijd afgedekt worden met plastic folie. Ook dan blijft het zaak om de grond vochtig te houden. Dit gaat overigens ook prima met een plantenspuit. Als de stek voldoende is gegroeid en wortels heeft kan het in het opvolgende voorjaar in de volle grond worden overgepoot. Door deze tips te volgen is het helemaal niet moeilijk om zelf Ilex crenata te stekken!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Topkwaliteit voor de laagste prijs

Bent u op zoek naar een Japanse hulst die er voor lange tijd prachtig bij zal staan? Kies dan voor onze haagplanten!

Waarom Ilexcrenata.nl?

Groeigarantie

3 maanden groeigarantie

Snelle levering

Of afhalen in Lunteren

Tevreden klanten

Klantbeoordeling 9.4