Het is momenteel een uitstekende tijd om een Ilex crenata haag aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.3
4.6/5

Slaat de buxusmot Ilex crenata over?

Ilex crenata als buxus vervanger vanwege ziekte door buxusmot

De Ilex crenata is buxusmot resistent. Dat wil zeggen dat deze Japanse hulstsoort gelukkig door de alom gevreesde buxusmot niet aantrekkelijk wordt gevonden en de Ilex crenata links laat liggen. Wie in een zorgvuldig aangeplante en verzorgde buxushaag de buxusmot is tegen gekomen weet hoe vraatzuchtig deze rups kan zijn. De hele buxusplant moet het ontgelden en de naastgelegen soortgenoten ook. Vooral in wijken waar bij verschillende tuinen buxus staat weet de buxusmot ook de weg naar de buurtuinen te vinden. Incidenteel behandelen heeft geen zin want wordt de rups niet overal bestreden dan komt het zo weer terug. Een permanente oplossing hiervoor? Vervang de buxus door Ilex crenata.

De Ilex crenata buxusmot resistent

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat de Ilex crenata buxusmot-resistent is. En dat is goed nieuws voor de buxusliefhebbers. Een Ilex crenata vertoont namelijk zeer veel gelijkenissen. Het is net als de buxus een winterharde soort en geschikt voor snoeivorm. Afhankelijk van de Ilex crenata soort hebben ze blaadjes met een fris- tot diepgroene kleur. In de bloeiperiode verschijnen er kleine witte bloemetjes aan de blaadjes. Deze worden, behalve bij de mannelijke variant Ilex crenata Caroline Upright, na de bloei vervangen door kleine zwarte besjes. Pas daar wel mee op want deze kunnen bij mens en dier na consumptie licht giftig zijn. Dat is trouwens wel een verschil met een buxus. Daarvan is de gehele plant wanneer deze wordt gegeten door een mens of dier behoorlijk giftig. Het kan zelfs het zenuwgestel aantasten. Nog een reden waarom, behalve dat een Ilex crenata buxusmot resistent is, tuinliefhebbers massaal kiezen voor deze buxusvervanger.

Ilex crenata is overal goed aan te planten

De Ilex crenata houdt van een plek in de volle zon, halve schaduw en zelfs schaduw. Het enige wat deze sierheester prefereert is een zuurdere, humusrijke grond. Voeg daarom bij het aanplanten van de Ilex crenata wat rododendrongrond toe en blijf de haag goed verzorgen en onderhouden. Om de groei te stimuleren en ervoor te zorgen dat de Ilex crenata mooi vertakt wordt 1 à 2 keer per jaar snoeien aanbevolen. Een Ilex crenata is niet alleen buxusmot resistent maar geeft de tuin een extra boost. 

Facebook
Twitter
Pinterest

Topkwaliteit voor de laagste prijs

Bent u op zoek naar een Japanse hulst die er voor lange tijd prachtig bij zal staan? Kies dan voor onze haagplanten!